Guide

FÄSTINGSKYDD - GUIDE

 

Lär dig hantera problemet med fästingar

 

Fortsätt njut av den härliga naturen utan att oron förstör.

Guiden längre ner på den här sidan innehåller konkreta och tydliga råd som omedelbart kommer att öka ditt fästingskydd när de används, 100% giftfritt. Längst ned finns guiden också för nedladdning, PDF. Studera den noga och dela sen till andra.

Om du hittar en fästing på kroppen

 

1. Ta reda på säkert om fästingen sitter fast. Detta gör du genom att försiktigt peta på den med en något litet passande redskap. Använd ytterst försiktiga rörelser så du inte stör fästingen mer än nödvändigt. Innan den bitit sig fast kan du bara lyfta bort den.

Använd inte fingrarna (om du inte måste) och håll koll på var den tar vägen. Använd gärna en lite pinne eller liknande.

 

2. Om den sitter fast, tar du snabbt bort den med din TICK PI® eller annat bra verktyg enligt dess anvisning. Det är synnerligen viktigt att du inte pressar ihop fästingens överkropp vid borttagning. När en fästing blott är ca 1 mm stor (de vanligaste på människa) är det ingen lätt sak om du inte har ett mycket bra verktyg för ändamålet. Särskilt om de sitter på ett svåråtkomligt ställe. Se galleriet hur TICK PI® perfekt greppar dessa små nymfer.

 

3. Tvätta bettstället noga med tvål och vatten. Har du desinfektion, så duttar du det på bettet och ca 1 cm runt. Dutta gärna bettområdet med desinfektion ett par gånger om dagen i 2-3 dagar efter du blev biten. Läs noga på flaskan vilka områden på kroppen som du inte skall ha desinfektion på.

 

4. Studera bettstället kommande dagar, veckor och var uppmärksam på ev ökad rodnad (det gäller även om rodnad uppstår på någon annan del av kroppen). Var också uppmärksam på andra allmäna symtom såsom huvudvärkt, feber, muskelvärk etc. Detta gäller även om du inte fått någon expanderande rodnad! Kontakta vården vid misstanke om smitta.

 

I många fall uppstår en mindre ofarlig rodnad vid fästingbettet som kan sitta kvar i flera dagar. I vissa fall uppstår också en liten "kula" eller en knöl på samma ställe som fästingen suttit fast. En liten bula kan vara kvar i flera veckor utan att det för den skull är någon fara. Rodnaden runt bettet är oftast större om fästingen inte tagits bort snabbt (den har då hunnit ta sig djupare ner i huden). Risken för smitta ökar för varje timme fästingen sitter kvar så det gäller att snabbt avlägsna fästingen och göra det på rätt sätt. Läs mer om fästingburna sjukdomar.

Uppträd lugnt och kontrollerat i fästingsituationer.

Kom ihåg att en fästing, trots dess storlek, är snabbare än du tror (se video). Den tar sig ganska snabbt från synligt område till osynligt område, t. ex. under dina kläder eller ned i din hårbotten. Använd dig INTE av några konstigheter vid borttagning av fästingar.

 

Du ska inte smörja på något ämne, använda hetta eller på något annat sätt stressa fästingen.

 

Om du har blivit biten på ett för dig dolt område, ex. ryggen eller baksidan av huvudet, är det absolut bästa att be någon annan lossa fästingen. Är du ensam så kan du be en vän, granne eller förbipasserande att snabbt hjälpa till. Har du en TICK PI® till hands så är det enkelt för så gott som vem som helst att undsätta. Läs om olika fästingborttagare här.

 

Bästa fästingskyddet - undvik bett!

Helt utan gifter.

Tick PI fästingguide, lär dig den.

Satsa 10 - 15 minuter och sedan har du ett

mycket gott fundament i ditt fästingskydd!

 

Dela Tick PI fästingguide till familj, vänner och bekanta och hjälp till sprida kunskapen om hur man tydligt minskar risken för allvarliga problem!

 

Guide: Exakt så här gör du för att minimera risken för fästingbett

 

Stark rekommendation att följa råden i denna guide konsekvent. "Ibland" eller "nästan alltid" är samma sak som att chansa och är en onödig risk att ta eftersom dessa råd inte är krångliga eller tidsmässigt krävande.

 

Om du planerar vistelse där mycket vegetation finns ska du planera din klädsel. Klä dig så att bar hud reduceras. Använd också hatt, keps el. liknande.

 

Undvik om möjligt högt gräs och buskar.

 

Om du går på en stig, gå i mitten av stigen så att du undviker beröring av utstickande gräs och buskar.

 

Huka dig under lövklädda grenar som sticker ut eller gå runt, dvs undvik flytta undan med handen.

 

Sätt dig hellre på en sten eller stock (fri från vegetation) istället för rakt på marken.

 

Kontrollera dina kläder då och då. En enkel blick räcker långt för att upptäcka en fästing.

 

Om du bär kortbyxor, shorts, kjol eller liknande gäller det att kontrollera de blottade hudområdena ofta. Börja alltid högt upp på benen och gå nedåt. Samma gäller på armar, där kontrollen skall börja så nära axeln som möjligt.

Lyft upp tyget på byxben/tröjärm försiktigt så att en eventuell fästing under tyget inte dras med till osynligt område högre upp.

 

Var vaksam vid bärplockning, särskilt blåbär. Efteråt ska du också kontrollera bären innan de konsumeras.

 

Fästingar kan "trilla" från träd. Mycket ovanligt men det händer. Det är alltså ingen myt.

 

Glöm inte att ta en titt under fästbanden om du bär sandaler. Kolla också runt arm/halsband.

 

Vid picknick i naturen så rekommenderas starkt att ni använder en filt. Se till att ni sitter på filten och inte utanför eller halvvägs på.

När picknicken är färdig skall filten inte bäras ihop med klädesplagg som ni ev. kommer att ha på er.

 

När utevistelsen klar, är det av stor vikt att kontrollera kroppen om du ens misstänker att du kan ha fått en fästing. Missa inte något område.

Fästingar söker sig gärna till mer svårtillgängliga ställen på kroppen.

 

Är du osäker på om din fästingkontroll är fullständig, rekommenderas dusch eller bad.

Var noga med att skölja igenom håret ordentligt samt att skölja öron, navel och underlivet. Gör sedan en ny visuell kontroll.

 

Kontrollera dina potentiellt fästingbärande kläder också efter utevistelsen. Torktumling är en bra metod för att minska risk.

 

Ta inte för givet att fästingar försvinner bara för att det blir kallt ute (höst/vinter/vår). Så länge det inte är frost bör du vara vaksam.

 

För dig som har gräsmatta är det viktigt att hålla den kortklippt.

 

Undvik att mata främmande djur som ev. passerar din tomt.

 

Tvätta dina händer noga efter kontakt med en fästing.

 

Få inte panik om du hittar en krypande fästing på huden eller kläder.

Borstar du okontrollerat undan den riskerar du bara att den hamnar på något annat ställe på kroppen samtidigt som du tror den är borta.

Agera istället lugnt så du alltid vet var fästingen tar vägen.

 

Försök att inte bära klädsel med starka kontraster om du är i naturen. Ex. rutigt eller randigt mönster i svart/vitt, rött/vitt, blått vitt etc.

 

Om du vet om att du utsatt dig för en stor risk bör du utgå från att du fått en fästing. På det viset optimerar du dina chanser att hindra ett bett alternativt snabbt ta bort den. Fästingar letar ofta runt på kroppen en lång stund innan de hittar en lämplig plast för bett. Hittar du ingen, så bra då.

 

Vaccin för människor ger i dagsläget ok skydd för en smitta. Då har du ca 15 st kvar att undvika. Tro därför inte att du är säker bara för att du har vaccinerat dig mot TBE (du har ej heller bästa möjliga skydd mot den smittan förrän du tagit samtliga doser enligt ett särskilt schema).

 

Även om du aldrig har fått något fästingbett eller ens någon på dig, är detta ingen framtida säkerhet.

Var alltid vaksam och gör kontroll de gånger du utsatt dig för risk.

 

Inte bara på kvällen

 

Många har som vana att göra sin noggranna fästingkoll endast på kvällen. Det är visserligen en bra sak att göra och naturligtvis mycket bättre än ingen koll alls men det är ändå alldeles för lite om du varit i ett riskområde.

 

Väg nyttan av ett par minuters investerad tid på grundlig kontroll direkt efter utevistelsen jämfört med att hitta en eller flera, potentiellt smittbärande fästingar, fast i huden på kvällen. Alltså, bättre att kolla många gånger i "onödan" än en gång för lite.

 

Hjälp barnen!

 

Är barnen små så skall en vuxen kontrollera kroppen ordentligt. Titta särskilt i naveln, bakom/i öronen, ögonlock/bryn, knä/armveck och i hårbotten. Framför allt i öronen och i naveln kan bli problem då dessa områden är mer svårarbetade vid avlägsnande av fästingar.

 

Tänk på att hals/huvud ofta är utsatta områden på yngre barn (de är kortare och rullar ofta runt i gräs och buskar).

 

Lär de äldre barnen att själva sköta sin kontroll. Detta är extra viktigt eftersom de är på utflykter med skola, fritids o.s.v. Det är också mycket viktigt att en vuxen gör en fästingkoll på de yngre barnen, snabbast möjligt, de gånger de haft uteaktiviteter i sin förskola/skola.

 

Yngre barn blir lätt trötta vid längre turer och vill då gärna bäras.

Om du bär ditt barn på axlarna är det viktigt att tänka på den extra höjden så att inte grenverk berör barnets huvud.

 

Tänk på att fästingar ofta biter sig snabbare fast på barn än vuxna. Kontrollera därför barnen mer frekvent.

 

Barn vill gärna klappa djur. Det finns en tydlig risk att fästingar som kryper i päls fastnar på strykande händer.

Kontrollera därför noga händer/underarmar efter kontakt.

 

Om ditt barn har rullat sig i gräs eller buskar så bör du snarast kontrollera huvud/halsområdet. Vänta sedan tio minuter och kontrollera igen.

En fästing i hårbotten är svårare att upptäcka. Bett i detta område av kroppen kan också vara farligare.

 

Tänk på att även spädbarn/bebisar som ej kommit i kontakt med vegetation kan bli bitna. Om den som lyfter upp/bär barnet har en fästing på sina kläder kan den istället fastna på barnet. Detta kan också hända om ditt husdjur har en krypande fästing i pälsen och sedan har direktkontakt.

 

Husdjursägare

 

Även om du använder kemikalier eller annat som skall förhindra fästingangrepp på ditt djur är detta inte någon garanti.

Gör alltid din egna visuella noggranna kontroll efter utevistelsen (gäller också om du vaccinerat ditt djur).

 

Undvik alltid att ha ditt husdjur i säng eller soffa innan du gjort en fästingkoll.

 

Vissa väntar tills fästingen blir större för att enklare få tag i den. Gör inte det, avlägsna fästingen så fort du ser den även om den är minimal. TICK PI är särskilt specialiserad på just mycket små fästingar.

 

Titta ofta runt husdjurets mat och sovplats efter fästingar som ramlat av.

 

Tro inte att ditt husdjur är immunt mot fästingburna sjukdomar.

Även de kan bli allvarligt sjuka av fästingbett.

 

Undersök ditt husdjur, utan dröjsmål, hos veterinär om du misstänker smitta.

 

Tänk på att djurs inkubationstid kan vara mycket lång, flera månader.

 

Hästar

 

Undvik att rida i ett område som är frekvent befäst av fästingar.

 

Känn över hästen med handen, framförallt de mer dolda områdena.

 

Minska förekomst av högt gräs och buskar runt och i hagarna.

 

Tänk på att du som ryttare också gör din egenkoll.

 

 

Läs mer om vanliga missuppfattningar på sidan fästingfakta

 

Utöver kunskap om hur man minskar risken för bett är det klokt att inneha en bra fästingborttagare, ex den här. Snabb leverans, fri frakt!

TICK PI®

En fästingbortagare som är både högteknologisk och lättanvänd.

 

Det bästa är självklart att inte bli biten alls. Därför finns också den utförliga fästinguiden som ger raka och tydliga instruktioner hur du undviker fästingbett.

KONCEPTET

Över tio års erfarenheter och dagsaktuell vetenskap har sammanställts.

 

Alla skall kunna njuta av naturen utan att känna oro. Det är en av de många drivkrafter bakom utvecklingen av detta unika koncept med fästingborttagaren TICK PI® och guiden.

KONTAKT

TICK PI

SÖDERGATAN 38

UDDEVALLA, SWEDEN

Kundtjänst: info@tickpi.se

Återförsäljare: sales@tickpi.se

Dela Tickpi.se på sociala medier!

© 2018 Företaget innehar F-skatt