Fakta

FAKTA OM FÄSTINGAR

 

Fästingar - ett växande bekymmer

 

Fästingen har gått från att vara ett ganska litet problem till ett stort problem de senaste decennierna. Därför är det en mycket god idé att åtminstone skaffa sig basala kunskaper som en del av sitt fästingskydd. Desto mer du vet desto enklare att agera korrekt.

 

Kort fästingfakta

 

Det finns flera hundra olika arter världen över. I Sverige är det nästan uteslutande arten Ixodes ricinus som står för betten.

 

Honan lägger runt ett par tusen ägg som efter kläckning ger ett stort antal fästinglarver. Dessa har endast sex ben och minimala i storlek (<0,5 mm). Efter första blodmåltiden utvecklas larven till nymf och får då också ett benpar till. Tredje steget i utvecklingen sker efter ytterligare en måltid och därefter är fästingen vuxen och honan redo för att lägga ägg.

 

En fästings storlek kan vara alltifrån <0,5 mm till ca 10 mm beroende på om den är larv, nymf eller fulläten vuxen. Nymferna på ca 1 mm är vanligt förekommande på människor och svåra att upptäcka om man ej är noggrann.

 

Vuxen hona, vuxen hane, nymf, larv. Storlek innan måltid 0,5 - 3 mm

I jakt på en värd att suga blod ifrån väljer oftast fästingen att placera sig långt ut på exempelvis ett grässtrå. Väntar sedan tålmodigt tills den kan greppa tag med frambenen på en förbipasserande. Oftast är det djur som passerar som får stå som värd men även människor drabbas i stor utsträckning. Fästingens förmåga att blixtsnabbt fästa vid något/någon gör att det egentligen kan räcka med att du ex. snuddar ett enda grässtrå.

 

Läs i guiden hur du tydligt minskar risken för bett

Stategiskt placerad i väntan på en värd.

I väntan på en värd. Fästingen använder sina framben för att gripa tag och letar sedan upp en plats på kroppen som den finner lämplig för bett.

Väl "ombord" letar fästingen upp en lämplig plats på värdens kropp för sitt bett. Oftast väljs områden med tunnare hud. Själva bettet märks ytterst sällan och just detta försvårar snabb upptäckt. Fästingen använder sedan en hullingförsedd sugsnabel för att transportera värdens blod. När måltiden är klar, kan ta flera dagar, släpper fästingen själv greppet och trillar av. Den har då vuxit till många gånger ursprungsstorleken.

 

Läs mer om fästingsmittor

 

Blodfylld betyder att den suttit fast i flera dagar.

En sådan här vill du inte hitta fast på din kropp. När de når den här storleken har de suttit fast i några dagar och då större risk för smitta.

 

 

Fästingar klarar sig mycket länge utan blodmåltid. Däremot måste de ha fukt och därför är det tydligt lägre aktivitet på fästingar när det varit en längre sammanhängande period av heta och torra sommardagar. Då måste de istället söka sig närmare marken i jakt på vatten eller åtminstone fukt. Har du uppfattat ett område som "fästingfritt" efter lång tid av torka bör du omvärdera den tanken eftersom fästingarna är snabbt tillbaka högre upp i vegetationen även vid mindre regnmängder.

 

Tort väder minskar fästingars aktivitet.

En längre tid av tort väder sänker tydligt förekomsten av fästingar. De kommer dock snabbt tillbaka upp i vegetationen strax efter det regnat.

 

Vanliga missuppfattningar om fästingar

 

Många gånger är uppfattningen om fästingar inte helt överensstämmande med verkligheten vilket också ökar risken för problem. Här under listas några av de vanligaste missuppfattningarna och det är klokt att omforma detta tänkande omgående.

 

"Fästingar finns bara på sommaren" - Fel

Fästingar är aktiva efter temperatur och man kan råka illa ut även under vintern de gånger temperaturen stiger. Vanligtvis är inte fästingar aktiva om temperaturen ligger under ca 5 grader men detta är ingen garanti. Så länge det inte är ihållande minusgrader bör man vara extra vaksam även om det enligt kalendern är mitt i vintern.

 

"Har man aldrig fått ett fästingbett trots ofta ute i naturen är man säker" - Fel

Vissa personer har inte blivit fästingiten trots ofta ute i fästingtät vegetation. Det kan röra sig om decennier i naturen utan ett enda bett. Oavsett så är detta absolut inget garanterat skydd. Bara för att det ej har hänt betyder det inte att det inte kan hända.

 

"Har man tagit "fästingsprutan" är man säker" - Fel

TBE-vaccinet ger ett gott skydd mot just TBE och dess olika varianter. Ett gott skydd är inte dock inte ett 100% skydd. Det händer att folk blir sjuka i TBE trots fullgjord vaccinering och TBE-vaccinet skyddar inte heller mot de andra smittorna (många) som kan bäras av en fästing.

 

"Fästingar finns inte i stadens vegetation" - Fel

Även i tätbebyggda områden kan det finnas fästingar i den vegetation som finns. Risken för fästingbett i städerna är däremot långt mindre jämfört med landsbygd men fortfarande tillräcklig för att man skall vara uppmärksam.

 

"TBE finns endast i de utmärkta riskområdena" - Fel

Ingen vet med säkerhet exakt var TBE smittan är förekommande. Det är först när ett antal fall har lokaliserats till ett speciellt område som det klassificeras som riskområde. Dessa områden blir fler och fler och man vet inte idag vilket nästa blir förrän smittan påvisats där.

 

"Tar man bort fästingen inom 24 timmar blir man inte smittad" - Fel

Detta är ingen exakt regel. Olika smittor kan överföras olika snabbt. Med det stämmer att risken för ex. Borrelia minskar om du snabbt avlägsnar fästingen. Ju längre fast, desto högre risk. Någon exakt gräns på 24 timmar kan man ändå inte sätta.

 

"I Norrland finns inga fästingar" - Fel

Fästingens utbredning ökar stadigt och tidigare fästingfria områden i norra Sverige har nu också drabbats. Eftersom temperaturen är lägre i norra Sverige är det av naturliga skäl kortare fästingsäsong men den väntas växa i takt med stigande temperatur.

 

"Använder man fästingmedel är det ingen fara" - Fel

Många använder någon typ av fästingmedel för att förebygga fästingangrepp både på person och husdjur. Dessa medel fungerar olika bra och är absolut ingen garanti för att slippa bett. Även om du har hittat ett till synes fungerade medel så behåll ändå "garden" uppe. Att tro man är säker är den sämsta utgångspunkt det går att ha, mycket riskhöjande och kan vara direkt farligt.

 

Fästingborttagare

Grundläggande fästingkunskaper, uppmärksamhet och bra utrustning ger ett gott fundament i det personliga fästingskyddet!

TICK PI®

En fästingbortagare som är både högteknologisk och lättanvänd.

 

Det bästa är självklart att inte bli biten alls. Därför finns också den utförliga fästinguiden som ger raka och tydliga instruktioner hur du undviker fästingbett.

KONCEPTET

Över tio års erfarenheter och dagsaktuell vetenskap har sammanställts.

 

Alla skall kunna njuta av naturen utan att känna oro. Det är en av de många drivkrafter bakom utvecklingen av detta unika koncept med fästingborttagaren TICK PI® och guiden.

KONTAKT

TICK PI

SÖDERGATAN 38

UDDEVALLA, SWEDEN

Kundtjänst: info@tickpi.se

Återförsäljare: sales@tickpi.se

Dela Tickpi.se på sociala medier!

© 2018 Företaget innehar F-skatt